Cracovia un oraş cu adevărat special

Adaugat de CostiDesign366 23.02.2019 0 Comentariu Turism,

Cracovia este fostă reşedinţă regală şi un oraş cu adevărat special, care a lăsat în urmă istoria sa dureroasă, transformîndu-se într-o destinaţie cu multe contradicţii. Cartierul evreiesc este acum cel mai plin de viaţă district al oraşului, centrul său istoric a fost numit cel mai mare din Europa, iar străzile sale liniştite sunt presărate cu clădiri istorice, monumente şi biserici, care fiecare spune câte o poveste.

Dintre atracţiile turistice ale oraşului menţionăm:

Piaţa Centrală a fost construită în secolul al XIII-lea şi este considerată cel mai mare centru istoric medieval din Europa, ca dimensiune. Piaţa este înconjurată de clădiri istorice, palate şi biserici. În centrul pieţei se află Sukiennice, un fost centru de comerţ important şi locul unde se negociau schimburile de bunuri de mare valoare.

Biserica Sfânta Maria este o biserică construită în secolul al XIII-lea în stil gotic din cărămidă şi reconstruită în secolul al XIV-lea. Are o înălţime de 80 m şi este renumită pentru altarul său din lemn sculptat de Veit Stoss. La jumătatea fiecărei ore se cântă la trompetă un semnal numit Hejnal Mariacki din turnul cel mai înalt. 

Turnul Primăriei este unul dintre principalele puncte focale ale Pieţei centrale din Cracovia. A fost construit din piatră şi cărămidă la sfârşitul secolului al XIII-lea. Turnul masiv în stil gotic are 70 m şi se înclină 55 cm, datorită unei furtuni din anul 1703. Etajul superior al turnului cu o punte de observaţie este deschis pentru vizitatori.  

Castelul Wawel este o construcţie în stil gotic şi constă dintr-un număr de structuri situate în jurul curţii centrale. În secolul al XIV-lea a fost reconstruit de către Jogaila şi Hedviga de Anjou. În timpul domniei lor s-a ridicat turnul numit picior de găină şi Turnul Danez. În cadrul castelului se pot vizita: camerele de paradă, apartamentele Regale Private, Expoziţia "Wawelul Pierdut", Expoziţia "Arta Orientală", Grădinile Regale şi Smocza Jama.

Fabrica lui Schindler a fost fondată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când Oskar Schindler a salvat sute de evrei. Acesta a angajat în fabrica sa doar evrei reuşind astfel să-i scape de la moartea sigură din lagărul de concentrare de la Auschwitz. În anul 2010, fabrica a fost transformată în muzeu şi găzduieşte o mulţime de opere de artă precum şi o expoziţie permenentă, dedicată celui care a înfiinţat această fabrică.

Centrul vechi este sectorul istoric central al Cracoviei. A fost centrul vieţii politice din Polonia din anul 1038 până când în 1596 regele Sigismund al III-lea Vasa şi-a mutat curtea la Varşovia.

Mina de Sare Wieliczka este una dintre cele mai populare atracţii din Polonia cu mai mult de un milion de vizitatori pe an. Turul ghidat te va duce prin 22 de camere săpate în galeriile şi tunelele de sub pîmânt, pe nouă nivele. Vei descoperi formaţiuni, statuete, monumente şi figurine din sare, precum şi o capelă din sare. Poţi chiar să stai peste noapte în camerele de la 135 de metri adâncime.

Auschwitz-Birkenau este cunoscut drept cel mai mare lagăr de concentrare şi exterminare nazist. Acesta a devenit locul emblematic de implementare a soluţiei finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului. Se estimează că cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90 % au fost evrei. 

Lasa un comentariu